Saturday, March 25, 2017

Päev 25 - Herrnhut


Euroopas on tohutult palju ärkamise ja reformatsiooni allikaid. Ühtse ihuna on meil võimalus ammutada sellest pärandist Euroopa tulevase lõikuse jaoks. 

18. sajandil lubas üks kõrge seisusega jumalakartlik kristlik krahv nimega Zinzendorf kasutada oma maid ja valdusi turvalise sadamana nende  jaoks, kes põgenesid usulise tagakiusamise eest Moraavias ja Boheemias. Peagi sai Herrnhutist pelgupaik väga paljudest erineva religioosse tagapõhja ja uskumustega inimestele. Kui põgenikud hakkasid seal oma elu taas koos üles ehitama, hakkasid need sügavalt erinevad vaimulikud tõekspidamised tekitama lõhesid vendade vahel, kes kord olid otsinud koos turvalist varjupaika. 

Zinzendorfil oli aga tõeline oikumeeniline süda ning ta palus ja anus, et rahu ja armastus valitseksid vendade ja ligimeste vahel. Mitmete kuude kaupa ta palvetas ja kohtus nendega. Minnes koos armulauateenistusele, puhkes nende seas spontaanne meeleparandus. Vanad ja noored langesid üksteisel kaela, nuttes alandlikkusest ja andestusest üksteise suhtes.

*Ühtsus sündis läbi südamete, mis olid meeleparanduse tõttu valmistunud ärkamiseks. 

 Värskelt andestanud südamete kaudu uuenes armastus ja õhtsus ning Püha Vaiu väljavalamine algas. Ülistuse ja palve vastus sellele, et Jumal tuli nende keskele, oli suursugune. Meelt parandanud ja taastatud südamete kontekstis tulid hingamisajad ja jäid püsima. See väljavalamine jätkus ning püsis 24/7 palveliikumise kaudu terves selles linnakeses.

*Järgnevatel nädalatel hakkasid nad palvetama kadunud inimeste ja evangeliseerimate rahvaste eest.

 Pärast mõningaid aastaid saadeti noored mehed, kelles põles igatsus viia evangeelium orjadeni, välja misjonäridena. Sellest ajast saadik hakkas üha enam inimesi nende ühenduses saama visiooni sellest, et Jeesust tuleb kuulutada. Üle 120 aasta saatis see palvetav, ülistav ja misjonimeelne ühendus välja sadu misjonäre, vanu ja noori, perekondi ja üksikuid, rahvaste hulka kui töötegijaid lõikusele.

 *Meeleparanduse, ühtsuse, ärkamise ja lõikuse päevad ei ole vaid möödanik, vaid ka meie tulevik. Nii nagu Püha Vaim valati välja ja sünnitas ühtsust palves ja ülistuses ühes väikses linnas, millest sai alguse ülemaailmne lõikus, uskugem seda sama liikumist üle terve Euroopa kontinendi! Käes on aeg uueks misjoniliikumiseks!

NB: Iga teisipäeva ja neljapäeva õhtul on meil koosolekud Herrnhuti linnas, et palvetada ärkamise veelkordseks vabastamiseks Euroopas. Kui oled selles piirkonnas, tule ja ühine meiega usus ja palvetes!

Tõlgitud: Day 25 - Herrnhut

No comments:

Post a Comment