Friday, April 8, 2016

Päev 96. Süüdistaja võitmine: Talle vere kaudu

Autor: Dean Briggs, theCall

"Nemad on ta ära võitnud Talle vere ja oma tunnistuse sõna läbi" (Ilm 12:11)
Mõtisklus:
Kuidas võita Saatanat (sõna otseses mõttes, "süüdistajat/süüdistust")? Eeldame, et Lõvil Juuda suguharust on nii tohutu võim, et ta võidab kurja, kas pole? Aga siin, Ilmutuseraamatu 12. peatüki kulmineeruvas lahingus on meile antud mõistatuslik, tavamõistusega vastuolus olev väide: "Nemad on ta ära võitnud Talle vere ja oma tunnistuse sõna läbi" (Ilm 12:11).

Talle vere kaudu saame ületada kõik sisemised süüdistused. Kristus ristil on ainus meile kättesaadav vägi patu needuse vastu. Seega kätkeb Johannes ühte salmi lepituse ja lunastuse, mis on täielikult teostunud ristilöödud Kristuse läbi. Oi, kuidas me vajame sellist ilmutust - igavest ilmutust! - Kristusest ristil, sest Talle veri on see, mis kõik ära võidab. Paremgi veel, kõik on lõpetatud. Töö ristil on valmis (John 19:30).

Kuid siiski! Kui vendade vastu esitatakse süüdistus, on meie vanale lihalikule loomusele tavapärane põlistada valu tsükkel kas enesekaitse läbi (kui meid süüdistatakse) või kriitika, küünilisuse ja kohtumõistva vaimu kaudu (kui me nõustume süüdistajaga). Aga see ei pea nii olema! Et olla tõeliselt võidukas, peame muutuma talledeks. See on see suures osas tähelepanuta jäänud 11. salmi saladus, mida ei õpetata: meid on kutsutud omaks võtma lambatalle süütut olemust, nagu seda oli Kristus ristil. Kui paljas mees neetud ristipuul on meie ainus väeallikas, on see ka kutse oma isiklikust tugevusest loobuda. Kui meid süüdistatakse õigesti või valesti ning me südamest peaks tõusma kümme reaktsiooni, siis üheksa neist on tõenäoliselt lihaliku väe ja eneseõigustuse väljendused. Jumala Talle teoloogia on palju lihtsam kui praktikas tallena elada.

Kui me soovime pankrotti ajada süüdistuste varakambrit, siis peame olema valmis kannatama valu, ilma et see bilansis kajastuks. Las teised lasevad selle välja maksta, olgu nii. Ole julge. Kirjuta sina võlakiri nende võla eest. Selle asemel, et see sisse kasseerida irisedes ja kättemaksu vaimus, üllata vaenlast! Lase oma võlgnik vabaks. Isegi siis, kui nad väärivad karistust, vabasta nad. Praeguse kultuuri jaoks on  kõige hukutavam, vastalisem käitumisviis mitte kindlustada oma mainet, vaid anda see laimata. Lase valul ja reetmisel kogeda surma sinu enda sees. Ei mingit kättemaksu. Ei mingeid vabandusi. Ainult nii: "Isa, anna neile andeks." Milleni viib Rist? Paika, kus on alasti, avalik häbi. Soovib keegi sinna minna? On mõni jünger, kes valib vabalt vaikse hukkamise, selle asemel, et taotleda seaduslikku õiguskaitset oma vaenlaste vastu, lootes isiklikult õigeks saada (Js. 53: 7; vrd Ap 8:32)? Kas soovid olla osaline süüdistaja suures kukutamises selles ajaloo kosmilises finaalis?

Siin on lihtne test: kas oled valmis olema valesti mõistetud? Lihtne on uskuda Kristuse risti, raskem on risti kanda ja surra iseendale. Jah, me tahame, et Saatan ( "Süüdistaja") taevast minema aetakse, kuid mitte nii, et see tähendaks, et mina pean kogema alandust maa peal selle protsessi käigus. Ajal, kui kogen vastasseisu ja võimalikku alandamist, tahan ma olla nagu kuulsusrikas lõvi, mitte nõrk, abitu lambatall. Selle tulemusena on süüdistaja kasvanud väikesest maost Eedeni aias suureks loheks. Juba kuus tuhat aastat, ühe hiilgava erandiga Jeesuse isikus, pole saatana viisidele peaaegu mitte keegi vastu seisnud. Samal ajal ootab sõda taevas lambatallesid.

Palve:
"Au Isa, puhasta meie südametunnistus, tee meid jälle puhas. Rahuldada meie hingi oma armsusega, nii et tasase meele mõnikord mõru pill võiks kaotada oma väe. Aita meil alustada otsast peale, loo uus, puhas süda meie sees. Palume seda Jeesuse nimel, aamen."

No comments:

Post a Comment