Thursday, May 17, 2018

Päev 4 - Palve juhtide eest

Taanieli 9:8
Issand! Meil on häbi silmis, meie kuningail, meie vürstidel
ja meie vanemail, et me oleme sinu vastu pattu teinud. 

Et mõista, mis on selle kirjakoha ajalooline kontekst, peame taas minema Jeremija raamatusse (vt Jr 36 ja Jr 38). Kuningas Sidkija on 'kaksipidise meelega mees, ebakindel kõigil oma teedel' (Jk 1:8). Ta palub küll Jumalalt sõna, kuid ei kavatsegi seda millekski pidada ega seda järgida. Samuti polnud ärkamisaegses atmosfääris üles kasvamine teda piisavalt tugevaks teinud. Ta ei olnud karastunud eluraskustes, võim oli alati olnud käeulatuses; talle võis tunduda, et kõik on lubatud ning et ta on oma seisundi tõttu Jumala poolt eriliselt eelistatud. Ümbritsenud oli ta ennast mõttekaaslastega, kes talle lõpuks püüdepaelaks said (Jr 38:22b). Kartuses vürstide ees, lihtsalt viitsimatusest vastutust võtta või kapitaalsest otsustamatusest keelab ta Jeremijal surma ähvardusel seda tavatut sõnumit vürstidele edastada. Ka vürstid püüavad prohvetilt surma ähvardusel sõnumi siiski kätte saada, kuid Jeremija suu on suletud. Ta ei hakka 'trügima' oma juhi ja Jumala vahele, vaid laseb juhil olla juht ning vastutada oma valikute eest. Oli Jeremija tegu inimestekartusest tulenev kompromiss? Ilmselt oli see ehk hoopis üks usutegu--jätta kohus Jumalale ja vastutus juhile. Kujutan ette, et temagi jaoks polnud see kerge valik. Kui teaks, et su maad ja rahvast ähvardab selline hädaoht, tahaks ju pigem hirmsasti sebida ning ikka veenda kõiki ümberkaudseid, et nad samamoodi asjadest aru saaksid... Allikas: http://armuaken.blogspot.com.ee/2015/04/jeremija-3852-sidkija-valikud.html

Hierarhia, ehk juhid nii koguduses kui ka maailmas on osa Jumala struktuurist, et meid kaitsta ja lasta elada head elu "kurjal ajal":
1 Iga hing olgu allaheitlik valitsemas olevaile ülemustele; sest ülemust ei ole muud kui Jumalalt; kus neid on, seal on nad Jumala poolt seatud.
2 Kes nüüd ülemusele vastu paneb, see paneb vastu Jumala korrale; aga kes vastu panevad, saadavad eneste peale nuhtluse.
3 Sest valitsejad ei ole hirmuks headele tegudele, vaid kurjadele. Kui sina aga ei taha tunda hirmu ülemuse ees, siis tee head, ja siis sa saad temalt kiitust.
4 Sest tema on Jumala teener sinu heaks; aga kui sa kurja teed, karda, sest ta ei kanna mõõka asjata; ta on Jumala teenija, kättemaksja nuhtluseks sellele, kes kurja teeb.
5 Siis on tarvis olla allaheitlik, mitte ainult nuhtluse, vaid ka südametunnistuse pärast.
6 Sellepärast makske ka makse; sest nemad on Jumala sulased, kes selleks peavad oma ametit.
7 Tasuge kõigile, mis teie kohus on: maksu, kellele maksu; tolliraha, kellele tolliraha; kartust, kellele kartust; au, kellele au tuleb anda!  (Rm 13)
 
Samamoodi käib asi koguduses: "Olge sõnakuulelikud oma juhatajaile ja alistuge neile; sest nemad valvavad teie hingi nõnda nagu need, kellel tuleb aru anda, et nad teeksid seda rõõmuga ja mitte ohates; sest teil ei oleks sellest kasu." Hb 13:7 Vanas Testamendis on lugu Taavetist ja Saulist, kus Taavet jätkuvalt keeldus oma kätt tõstmast "Issanda Võitu" ehk Sauli vastu, vaatamata sellele, et Saul teda tapmiseks aktiivselt taga otsis ja vaatamata isegi sellele, et Jumal mitmel korral Taavetile kättemaksuks võimaluse avas. Taavet jäi endale kindlaks: Issanda pärast jäägu see minust kaugele, et pistaksin oma käe Issanda võitu külge (1Sm 26:11). Saadik, kes toob sõnumeid Sauli surmast ning kiitleb, kuidas ta Sauli eutanaasias abistanud on, maksab oma eluga.(2 Sm 1).

Koguduse juhtidel on reaalne võimalus iseennast ja õpetust silmas pidades ning õpetusse püsima jäädes päästa ennast ja neid, kes neid kuulevad (1 Tm 1:16). Aastaid tagasi, kui mõtisklesin Hesekiel 34 üle ning kontrast Jumala ootuste suhtes minu karjastele  ja reaalsuse vahel väga suur tundus, andis Jumal mulle märku, et tegelikult olen ka mina karjane--me kõik oleme. Oleme karjased oma perekonnas, koolis, tööl, huviringides jne ning Jumal on meile andnud vähemalt ühe lamba, kelle eest hoolt kanda ja keda 'hingamisveele juhtida' (Psalm 23) ja andku Jumal meile selleks armu ja tarkust. Palvetagem täna ka koguduste juhtide eest, diakonitest/abilistest  kuni kõige kõrgemate nimetusteni välja. Kirikute juhtide nimed ja nimetused on saadaval Eesti Kirikute nõukogu veebilehel.
1 Ma manitsen siis nüüd kõigepealt tegema palveid, palvusi, eestpalveid, tänupalveid kõigi inimeste eest, 
2 kuningate ja kõigi ülemate eest, et võiksime vaikset ja rahulikku elu elada kõiges jumalakartuses ja aususes. 
3 Sest see on hea ja armas Jumala, meie Õnnistegija meelest, 
4 kes tahab, et kõik inimesed õndsaks saaksid ja tõe tunnetusele tuleksid. (1 Tm 2:1-4) 
Palvetagem seega ka oma ilmalike juhtide eest, alates presidendist ja riigikogust kuni kohalike omavalitsusteni välja, unustamata politseid, päästeametit, arste, õpetajaid jne. --kõiki, kes meid ühel või teisel viisil juhatavad. Lapsed saavad palvetada ka oma vanemate eest ning naised oma abikaasade kui juhtide eest. Üks eriline palve on ka arvamusliidrite eest meedias, et jumalakartus võiks tulla nende üle ning Jumala sõnumid võiksid kosta selgelt ja kindlalt.

Kirjakohad mõtisklemiseks: Psalm 23; Hesekiel 34; Ef 4:1-16; 1Pt 2:1-10; 1Pt 3:1-8.

Palveosadus täna Kolgata seminariruumis kl 19.00

1 comment:

  1. Arutelu ja palveteemad:

    Rääkides Hesekiel 34st saime aru, et meil kõigil lasub vastutus lammaste eest hoolitsemisel ja neile turvalise kasvukeskkonna loomisel (et me ei oleks need lihavad lambad, kes teistel vee sogaseks teevad). Jeesus jättis 99, et otsida ühte kadunut. Miks see nii on? Jeesuse veri on niivõrd kallihinnaline, et kui kasvõi üks tilk seda kellegi hinge on puudutanud, ei tohi seda inimest ‘metsloomade’ saagiks jätta. Palvetasime ‘juhuslike’ kohtumiste pärast kadunud lammastega tervele kogudusele ja et meil oleks nendega kohtudes täpselt õiged sõnad öelda, kui püüame neid tagasi tuua kogudusse.

    Jumalik hierarhia mistahes suhetes (allumine nii koguduses pastoritele kui ka maailmas ülemustele) toimib umbes sama loogika alusel nagu liikluspolitsei—neil on meie suhtes delegeeritud meelevald. Kui nt otsustaksime, et me ei allu, sest see politsei tüüp on liiga noor või kogenematu või mida iganes, tuleb kogu riigiaparaat meile n.ö selga ja nõuab vastust. Samamoodi nõuab Jumal meilt allumist kõigis suhetes justkui institutsioonile, mitte konkreetsetele inimestele. St alludes konkreetsetele inimestele allume me tegelikult Jumalast seatud meelevallale, mitte niivõrd sellele inimesele. Ja see on kallis Jumala ees. Samas on olemas ebaõiglasi olukordi (nt juhtide valed otsused), millele tuleb vastu astuda, aga ka seda saab teha alandlikkuses ja Jumalalt tarkust paludes.

    Omavahelises suhtlemises inimestega on vaja olla alandlik, lisaks südametunnistusele Jumala ees ka selle pärast, et inimesed igatsevad, et neid väärtustataks (ja nad ongi väärtuslikud Kristuse kalli vere tõttu). Selle tajub kohe ära, kui keegi läheneb meile mõeldes, et ta ise on ‘parim, ilusaim, targim, tublim’. Suhtlemine ei õnnestu siis väga hästi ning Jumala eesmärgid jäävad täitmata.

    Eriliselt näitas Jumal eile, et koguduses on probleemiks naiste allumatus oma meestele. Rääkisime, et alistuda ongi raske, kui naine peab end ‘paremaks, ilusamaks, targemaks ja tublimaks’. Alistudes aga kuuletub naine pigem Jumalale (Efesose 5:22). Samas väestab naiste alistumine mehi ning nad saavad olla paremad juhid perekonnas. Palusime, et Jumal murraks vastupanu naiste südametes. Meestel lasub samas kohustus armastada oma naisi nagu Kristus kogudust.

    ReplyDelete