Sunday, February 28, 2016

Päev 52. Õiglane kohtunik

Autor: Jonathan Tremaine Thomas, organisatsioonist The Ferguson Response
"Seepärast me püüamegi olla temale meelepärased, kas oleme siis kodus või võõrsil,
sest me kõik peame saama avalikuks Kristuse kohtujärje ees, et igaüks saaks kätte, mida ta ihus olles on teinud, olgu head või halba. Teades nüüd, mis on Issanda kartus, me püüame veenda inimesi uskuma. Jumalale me oleme täiesti avalikud ja ma loodan ka teie südametunnistuses olla täiesti avalik" (2 Korintlastele 5: 9-11)
 
"Sinul on vägev käsivars,
tugev on sinu käsi,
kõrge su parem käsi.
Õigus ja õiglus on su aujärje alus;
heldus ja ustavus käivad su palge ees." (Ps 89: 14-15)

Mõtisklus  
Püüdes neid taevaseid kavandeid ellu viia meie ühiskonnas, oleme vaimsete algetega probleeme, nagu näiteks rassism, püüdnud peaaegu eranditult lahendada kasutades ühiskondlikke ja sotsiaalseid vahendeid (rongkäigud, boikotid, protestid, valimised jne). Kuigi sellistel tegevustel on oma väärtus, peame tõusma kõrgemale.
 
Psalm 89:15 ütleb meile, et õigus ja õiglus on Jumala aujärje aluseks. Lepitusteenistuse eelduseks on eluterve Issanda kartus üksikisiku moraalsete valikute osas. Jeesuse õigluse ja kohtu plaan ei alga mitte ilmalike süsteemidega, vaid inimsüdametega neis süsteemides. Tunnistades meie inimlikku rikutust püha kartusega, oskame täielikult hinnata, mida Jeesus on teinud võimaldades meile uut algust: uussündi  lihalikkusest Vaimu, vanast inimesest (Aadamast) uue looduni--Kristus meie sees,  Auhiilguse lootus.
 
16 Seepärast ei tunne me nüüdsest peale kedagi inimliku loomuse poolest; kui me ka oleksime tundnud Kristust inimliku loomuse poolest, siis nüüd me ei tunne teda enam nõnda. 17 Niisiis, kui keegi on Kristuses, siis ta on uus loodu, vana on möödunud, vaata, uus on sündinud. 18 See kõik on Jumalast, kes meid on enesega Kristuse läbi lepitanud ja andnud meile lepitusameti; 19 kuna see oli Jumal, kes Kristuses lepitas maailma enesega ega arvestanud neile nende üleastumisi ning on pannud meisse lepitussõna. 20 Meie oleme nüüd Kristuse käskjalad, otsekui Jumal ise julgustaks meie kaudu. Me palume Kristuse asemel: Andke endid lepitada Jumalaga! 21 Ta on teinud patuks meie asemel selle, kes patust midagi ei teadnud, et meie saaksime Jumala õiguseks tema sees."  (2 Korintlastele 5: 16-21)
 
Kutsugem täna Püha Vaim ilmutama meile me südames sügavalt juurdunud ususüsteeme, mis on pärssinud meid üksteist nägemast vaimus, mittelihalikult. Peame olema valmis meelt parandama sellest, mida iganes Ta näitab, mis on takistanud meie võimet armastada täielikult Jumalat selle kaudu, et armastame üksteist. Tänasel päeval me palume, et Risti väe reaalsus peseks meid taas täielikult ja et Jumalaga lepitatud olemine võiks avalduda igas paigas, kus inimestevaheliste kriiside paine on siiani  püsima jäänud.
 
Palve:
"Isa, too läbimurre sel tunnil, ilmutades vägevalt oma võimu ja väge. Andesta meile, et oleme lootnud inimlikele vahenditele, otsides lunastust ja päästet. Tervenda me maa lahkhelidest ja inimgruppidevahelistest pattudest. Me ei saa päästetud omast jõust ega teadmistest, me paneme oma lootuse Sinu ja Sinu Poja vere peale, mis on enam kui piisav, et tervendada, vabastada ja taastada meie rahvas. Tule, Issand, tervenda meie maa. "

No comments:

Post a Comment