Thursday, February 11, 2016

Päev 34. Ühtsus üle geograafiliste ja rahvuslike piiride

Kirjakoht
“Vaata, kui hea ja armas on see, kui vennad elavad koos ühtsuses! See on nagu Hermoni kaste, mis voolab alla Siioni mägedele” (Laul 33, vaba tõlge)


Mõtisklus
Edastamaks ühtsuse eesmärki ja täielikku õnnistust, on näha, et Psalmist kasutab Iisraeli geograafilisi vorme pannes need vastavusse ülempreestri füüsilise kehaga. Seega, Hermoni mägi kaugel põhjas muutub Aaroni "peaks" ja kaste nagu võideõli voolab mööda tema "keha", Iisraeli allapoole, tema kuuepalistustesse, milleks on Jeruusalemm lõunas. Huvitav, et jalgu ei olegi, aga miks? Kuna preestri rüü palistused olid kaunistatud granaatõuntega ning see on pilt viljakusest, siis ma usun tahetakse meile näidata, kui suur ja üliviljakas saab olema meie meelemuutuse tulemus.


Lisame veel ühe ​​huvitava fakti: Hermoni mägi on Jeruusalemmast umbes 100 miili põhja pool, mis on 4-5 päevateekonda jalgsi. Teisisõnu, kaste Hermoni mäelt ei saanud tegelikult kunagi jõuda Jeruusalemma! Mõned tõlked püüavad seda lahendada viidates kahele eri kastele. Aga ei, heebrea tekst kirjeldab ainult ühte. Seega tundub, et ühtsuse tõotus peaks hõlmama terveid regioone, isegi tervet rahvast, mis Iisraelis hõlmas paratamatult ka mitmeid eri hõime.


Sellest ei piisa, kui meil on ühtsus oma kohaliku koguduse, territooriumi  või uskkonna piires, sest kõige aulisemad õnnistused Pühakirjas on tõotatud nende suhete üle, mis armastavalt ja ustavalt ulatuvad üle geograafiliste ja isegi teoloogiliste kauguste. Pole kahtlustki, et on olemas teatud õpetuslikud põhitõed, milleta tõelist ühtsust olla ei saa, kuid ühtsus ise on pühakirjas ülioluline.


Meil on vaja uutmoodi arusaamist, sest enamikke usutunnistusi, mis meid lahutavad, ei saa mingil moel pidada põhitõdedeks. Enamik neist tegelevad teemadega, mis pole kesksed. Selle asemel kogunegem Kristuse, meie juhi ümber. Kui teeme seda armastuses ja alandlikkuses, tõotab Laul 133 julgelt: "Vaata vaid, kuidas õnnistused voolavad!"


Ühtsus, mis on piltlikult seotud Hermoni kastega (mis oli kohalike meelest kõige tihedam ja rikkalikum kaste Iisraelis), on samuti Jumala poolt seatud, et esile  tuua kõige võitumat viljakuse seisundit kuiva ja kurnatud maa jaoks.


Teisisõnu, kui me muudame oma meelt/mõtlemist (oma peas) seoses vendade ja õdedega, kes on meist kaugel, siis sellest tulenev võidmine toob otsemaid esile suure viljakuse. Ilmselt on ka nii, et Issand tegelikult ei anna uut ega erilist õnnistust ühtsuse jaoks, vaid on pigem selle juba varem valmis pannud, et kui me armastame ja kaitseme oma vendi ja töötame koos ühise eesmärgi nimel, siis on õnnistus juba meid ootamas ... kuid ühtsuseta jääb see meile kättesaamatuks.

Palve "Püha Vaim, tee meid üheks. Ma nõustun Jeesuse palvega Kristuse ihu ühtsuse pärast. Kus oleme eraldunud, ühendada meid. Vabasta üleloomulik arm oma rahva üle, et apaatia, väiklus, kadedus, varasemad seigad, kibestumine ja uhkus ei takistaks enam armastust. Õpeta meid andestama ja õnnistama, et siis julgelt jõuda üksteiseni. Õppigem kalliks pidama neid, kelle kogemused ja traditsioonid erinevad meie omast. Lase uskkondlikul ustavusel, geograafilistel kaugustel, väikestel õpetuslikel erinevustel ja kahtlustamistel rahvuse pinnal uppuda Kristuse ülevoolavasse armastusse."

No comments:

Post a Comment