Wednesday, February 10, 2016

Päev 33. Võidmine pealaest jalatallani

Autor: Dean Briggs, The Call


Kirjakoht
Vaata, kui hea ja armas on see, et vennad üheskoos elavad! See on nagu kallis õli pea peal,
mis nõrgub alla habemesse, … tema rõivaste palistusse, ja nagu Hermoni kaste, mis langeb maha Siioni mägedele. (Psalm 133)


Mõtisklus
Ühtsus on üks haruldasi jumalariigi väe avaldusi, mis vastandub Saatana ühele põhilisemale strateegiale, milleks on eraldada inimesi üksteisest, eriti mis puudutab Jeesusesse uskuvate kogukondade omavahelisi suhteid. Seega on ühtsusel nii lunastav kui ka taastav mõõde. "Õndsad on rahutegijad, sest neid hüütakse Jumala lasteks" (Matteuse 5: 9).


Jeesus, Jumala ainusündinud Poeg tegi sedasama: ta muutis vaenlased sõpradeks. Ta lepitas Jumalaga need, kes olid võlgu--sinu ja minu. Ta tegi rahu ja teeb seda jätkuvalt, et oma isikus igaveseks liita kõik rahvad, nahavärvid ja inimhõimud. See oli tema töö Ristil. Kristuse ihus olles kuulub see töö meile. Me peame palvetades jätkuvalt leidma võimalusi jõuda eraldunud inimesteni, et ühendada nad üheks tervikuks.


Laulik ühendab erinevad metafoorid: ühtsus on nagu ... õli ... Aaroni pea peal… mis nõrgub alla rõivaste palistustesse ... mis on tegelikult Hermoni mäe mõju Siionile... mis on paik, kuhu Issand on seadnud elu, jne. Kuigi siin on mitu pilti, joonistub meile aeglaselt koondportree Aaronist kui ülempreestrist, kellele on antud rahva eestpalvetaja amet ning ta on kaetud võideõliga.


Siinkohal on huvitav tõdeda, et õli, millele Laul 133 viitab, oli eraldatud ainult ülempreestrile; see oli kõige kallihinnalisem, austusväärseim, valitud, püha õli. See, kes üritas seda kasutada või järele teha mingiks muuks otstarbeks, lõigati ära oma rahva hulgast (2 Moosese 30: 29-33). Pangem tähele, kuidas vendade ühtsus nihutab seda arusaama, sest nüüd jagatakse seda kõige kallimat õli kõigile! Kujutage ette üht keskmist inimest israeli rahva hulgast, kes mõistab, et ühtsuse ja õnnistuse lepinguline vägi on teda määranud preesterkonna hulka, koos ligipääsuga kõige pühamasse paika!


Ühtsus muudab olukorda kardinaalselt. Teisisõnu, kaksteist eraldiolevat hõimu muutuvad kõik leviitpreestriteks, kui nad otsustavad armastada, õnnistada, austada ja teenida üksteist. Lisaks sellele kujutatakse ülempreestri (s.t Kristuse) eestpalvetaja rolli hajutatuna üle ühtse kogukonna, nii et õnnistused saab palves vabastada kogu rahva üle. Ülempreestri amet on kosta rahva eest. Selline on ühtsuse vägi.


Sõbrad, meie passiivsus, hoolimatus ja eraldatus üksteisest on meile kalliks maksma läinud. Kas mõistame selle ajaloolist hinda? Kas meile läheb see üldse korda?


On aeg julgelt sirutuda väljapoole. Mine kellegi juurde, kes pole nagu Sina. Kui oled nelipühilane, mine oma baptistist venna juurde. Kui oled asiaat, mine oma latiinost õe juurde. Kui oled protestant, leia loovalt võimalus austada oma katoliiklikku ligimest. Meie suure ülempreestri Jeesuse rüü on mitmevärviline. Sisenegem rõõmuga Tema ülisuurde hiilgusesse. Andkem endile võimalus olla Kristuse Ihuna läbiimbunud Tema heameele, rõõmu, tervenemise ja õnnistuse võideõlist - pealaest jalatallani.


Palve:
"Taevane Isa, ma nõustun Sinu Sõnaga, et on olemas spetsiaalne võidmine, mis põhineb ühtsusel. Sinu poeg on teinud rahu, aita minul seda rahu teiste inimesteni viia. Tahan väärtustada seda, mida Sina väärtustad. Nii nagu Jeesus liikus oma kodukoha piiridest kaugemale, näita mulle, kuidas mina sedasama teha saaksin. Näita mulle, kuidas jõuda teisteni. Lase oma võidmisel hakata voolama üle kogu Kristuse Ihu, tehes seda erakordsel moel. Aamen"

No comments:

Post a Comment