Thursday, February 18, 2016

Päev 42. Väärikus konfliktiolukordades

Danny Silk, Bethel Church (Redding, CA) üks juhtidest
 
Teie, vennad, olete kutsutud vabaduseks. Ärge ainult tehke vabadusest õigustust lihalikule loomusele, vaid teenige üksteist armastuses! (Galaatlastele 5:13)

Mõtisklus:
Väärikus on üks kõige olulisemaid põhiväärtusi, mis aitab luua turvalisust, kus inimesed saavad vabad olla. Väärikus kaitseb inimese väärtust suheldes nendega, kes neist erinevad on. Vabad inimesed ei saa elada ilma väärikuseta ja vastupidi, väärikust saavad edukalt kasutada vaid tugevad inimesed, kellel on õige arusaam oma isiklikust  vastutusest säilitada neid ümbritsev vabadus. Peame suutma jääda iseendaks nii ise kui ka kogukonnana.

Nagu me tõenäoliselt teame, võib kõrge vabaduse aste tekitada konflikte, tavaliselt seetõttu, et teiste inimeste teguviis meid emotsionaalselt kurnab. Kui väärikus pole põhiväärtuseks, näeme peagi, et meie ebamugavustunne eluviiside pärast, mida me heaks ei kiida, paneb meid piirama teiste inimeste vabadust. Loomulikult, kui ma räägin erinevatest eluviisidest, ei väida ma, et amoraalsus või vastuhakk Jumalale peaksid olema aktsepteeritavad ja elujõulised valikud ükskõik kelle jaoks. 

Riietumisstiilist muusika kuulamiseni või selleni, kas me tarbime alkoholi või mitte, kas me räägime riigikeelt või kristlikku ‘kaanani’ keelt, kas vaimuannid on praegusel ajal kasutusel või mitte, on reaalsuseks see, et vabadus toob meie erinevused pinnale ja põhjustab hõõrumisi mistahes koosluses. Kui inimesed meie ümber ei tunnusta meie väärtushinnanguid, tõusevad meie emotsioonid lakke. Seetõttu näitamegi end tihti teistele oma halvimast küljest.

Nagu näete, võib väärikus hõlbustada nii turvalisuse loomist, kui samas ka toetada suure konflikti tekkimist. Küsimus on, kas me õpime kasutama väärikust, et tekkinud konfliktist õigesti läbi tulla. Konflikt ei ole oma olemuselt halb. Tegelikult on hoopis nii, et kui mingi konflikt lakkab, lakkab tõenäoliselt koos sellega ka elu. Mõnikord me loodame, et rahu tähendab konflikti puudumist, kuid tõeline rahu on alati võidu tulemus. Ma ei oska ette kujutada võitu, millele ei oleks eelnenud võitlust.
[Kohandatud raamatust ‘Culture of Honor’]

Palve:
"Taevane Isa, vaata, kui hea ja armas ning kiiduväärne on see, kui meie ühendused, kogukonnad ja osadused õitsevad armastuses ja elavad kooskõlas Sinu tahtega. Õnnista meid, Issand, puista meie üle oma rikkalikku, väelist armu, anna meile üks süda, üks hing, üks huvi näha Sinu riiki tulemas maa peale."

No comments:

Post a Comment