Monday, February 8, 2016

Päev 31. Auhiilgus Issanda kojas

Autor: Francis Frangipane


Kirjakoht:
"Kui Saalomon oma palve oli lõpetanud, siis tuli taevast tuli ja põletas põletusohvri ja tapaohvrid, ja Issanda auhiilgus täitis koja." (2 Ajaraamat 7:1).

Mõtisklus:
Issand ei ilmunud enne, kui lauljad, pasunapuhujad ja preestrid tõstsid oma hääled, kiites ja ülistades Jumalat. Pole võimalik üle tähtsustada vajadust olla Jumala ülistaja. Isegi praegusel ajal ilmub mitmete koguduste ülistusteenistustel õhkõrn, helendav auhiilgus nagu elav pilv, mille on kohale toonud taevasse tõusva ülistuse puhtus.
Siiski oli ettevalmistusel veel teinegi mõõde, mis eelnes auhiilguse ilmumisele. See eeldus puudutas rahva juhte. "11 Kui preestrid pühamust väljusid - sest kõik sealolevad preestrid olid endid pühitsenud rühmadele vaatamata-- ...siis täitis pilv koja, Issanda koja, ja preestrid ei võinud teenima jääda pilve pärast: sest Issanda auhiilgus oli täitnud Jumala koja (2 Ajaraamat 5:11-14).
Preestrite rühmad oli moodustanud Jumal perekondade kaupa ja sellel oli unikaalne eesmärk. Need polnud mingid lihalikud eraldusjooned, sündinud kiivuse või lahkmeele tõttu, vaid loodud täitma kindlaid eesmärke ja ülesandeid teatud ajahetkel.   

Sellegipoolest nõudis Jumal, et kui preestrid sisenesid pühasse paika, pidid nad end pühitsema ’rühmadele vaatamata’ (salm 11). Teisisõnu, kui asi puudutas templi ehitust ja sisenemist pühasse paika, pidid preestrid tahaplaanile jätma individuaalse teenimistöö, mis mõnes mõttes eraldas neid üksteisest, ning esile tõstma Jumala auhiilguse taotlemise, mis neid ühendas. Just siis, kui nad olid ühinenud “rühmadele vaatamata”, ilmus Jumala auhiilgus.

Nii on see ka tänapäeval. Jumal on asutanud kogudusi igasse paika ning andnud neile eri funktsioonid, armuannid ja talendid, mis on kõik vajalikud, et kogudus suudaks täita ümbritseva kultuuri mitmekesiseid vajadusi. Need erinevused ei pea meid aga lahutama, vaid üksteist täiendama. Kui me igatseme, et Jumala auhiilgus tuleks tagasi kogudusse, peavad funktsionaalsed eraldusjooned olema allutatud Vaimu ühtsusele.  

Läbi koosolekute, konverentside ja palvegruppide, nelja silma all toimuvate kohvitamiste, altarikutsete ja ülelinnaliste evangeelsete ürituste kaudu tulevad paljud kristlased tänasel päeval tagasi Kristuse juurde ’rühmadele vaatamata’. Tõepoolest, viimastel aastatel allutavad kümned tuhanded Jumala järele janunevad pastorid end uuesti Jumalale pühitsuses; nad otsivad Jumala auhiilgust.

Tulemus?

Kogudus kasvab “kokkuliidetuna … pühaks templiks Issandas; kelles [meidki] üheskoos ehitatakse Jumala eluasemeks Vaimus (Eph. 2:21-22). Pange tähele sõnu “kokkuliidetuna… üheskoos ehitatakse”. Tõeline Jumala koda saab avalikuks siis, kui kogudus saab ‘kokku liidetud’ ‘rühmadele vaatamata’. Alles siis saab kogudus nähtavaks Issanda templi, Jumala Vaimu eluasemena.

Palve:
“Issand, tee meid üheks!”

No comments:

Post a Comment