Tuesday, February 2, 2016

Päev 25. Jumalik lepitusamet


Autor: Jonathan Tremaine Thomas, organisatsioonist ‘The Ferguson Response’
 

Kirjakoht:

16 Seepärast ei tunne me nüüdsest peale kedagi inimliku loomuse poolest; kui me ka oleksime tundnud Kristust inimliku loomuse poolest, siis nüüd me ei tunne teda enam nõnda. 17 Niisiis, kui keegi on Kristuses, siis ta on uus loodu, vana on möödunud, vaata, uus on sündinud. 18 See kõik on Jumalast, kes meid on enesega Kristuse läbi lepitanud ja andnud meile lepitusameti; (2 Korintlastele 5: 16-18)



Mõtisklus:
Ferguson, Baltimore, New York, Charleston, Cleveland, Cincinnati, Walter County. Need paigad on muutunud inimõiguste eest võitlemise kantsideks koos teiste ajalooliste tähistega, sest just neis kaotasid mustanahalised eelmisel aastal elu segastel asjaoludel politsei käe läbi. Nende konfliktide kaudu on meie rahva saastunud rassismihaavad taas lahti rebenenud ning paljastanud me südamed. 


Kui analüüsime koguduse efektiivsust kirjakoha Johannese 17 rakendamisel tänaste rassismiprobleemide kontekstis, peame tunnistama, et oleme haledalt läbi kukkunud. Tänu võimetusele mõista Jumala igavest plaani iga suguharu, keele ja rahva suhtes, pole paljudel koguduses ilmutuslikku arusaama, “miks” Ameerikas on rassiprobleemid ajalooliselt tüli tekitanud või "kuidas" kasutada Piibli palsamit nende ajalooliste kultuuriliste lõhede tervendamiseks.


Ajaloolised kohtu- ja seadusandlikud otsused kannavad endas siiani kaalukaid ning püsivaid tagajärgi. Mõned neist nagu nt Plessy Fergusoni vastu, ehk “eraldi, kuid võrdsed” rajasid teed Lõuna-osariikide rassistlikele seadustele ning vallandasid vaimumaailma tumedama poole tegevuse ameerika rahva üle.  Ajad ja seadused on muutunud, kuid haavad on jäänud ning need iidsed vaimud jätkavad järeltulevate põlvede mõjutamist. Just selliste näiliselt lahendamatute probleemide sees olles kutsutakse meid aktiveerima oma jumalik maine elukutse ‘lepitusamet’, et lepitada Inimest Jumalaga, Inimest Inimesega ning Ajalugu Igavikuga.  


Teise kirja korintlastele 5. peatükk algab kirjeldusega meie taevasest kodakondsusest. Igatseme, et õigluse ja õiguse vundament, mis eksisteerib igaveses kodus,  kehtiks ka meie aegruumis. Selle tulemusena oleme püüdnud sotsiaalsete probleemidega nagu rassism, mille lähtekoht on tegelikult vaimses sfääris, tegeleda peaaegu täielikult vaid kodanikuühiskonna ja sotsiaalsete vahendite abil, nagu näiteks demonstratsioonid, boikotid, protestid ... isegi valides segaverelise presidendi. Kuigi sellised tegevused on olulised, peame tõusma kõrgemale tasemele..


Jumala lastena, kellel on ligipääs Jumala troonisaali, võime osaleda koos Jumalaga õiglaste otsuste langetamisel, mis mõjutavad meie ajutist olukorda ja vabastavad jumaliku rahu praeguse aja kaosesse ja keerulisusesse. Just see õnnistus on kätketud kirjakohta Matteuse 5:9: "Õndsad on rahutegijad, sest neid hüütakse Jumala lasteks." See püha rahutegemise arm on meile kättesaadav enne ja pärast konflikti ning konflikti ajal. Samas ei hakka rahutegemise teenistus ilma konfliktita toimimagi.

Palve:
Meie Taevane Isa, Sina oled tervendaja Jumal. Andesta meile, et oleme solvanud ja haavanud teisi oma sõnade ja tegudega. Tervenda südameid igast rassist, paranda mineviku ja oleviku haavad.

Tõlgitud veebilehelt: http://www.azusanow2016.com/article/day-25-divine-peace-making-ministry-reconciliation

No comments:

Post a Comment