Thursday, January 21, 2016

Päev 17. Armastuse tähendus

Autor: Dr. Martin Luther King Jr, baptisti vaimulik,
kes oli mustanahaliste õiguste eest seisva liikumise juht
(“Jõud armastada”, 1963)

Kirjakoht:
Matteuse 5: 43-45: “Te olete kuulnud, et on öeldud: Armasta oma ligimest ja
vihka oma vaenlast! Aga mina ütlen teile: Armastage oma vaenlasi ja palvetage
nende eest, kes teid taga kiusavad, et te saaksite oma taevase Isa lasteks - tema laseb ju
oma päikest tõusta kurjade ja heade üle ning vihma sadada õigete ja ülekohtuste peale!”

Mõtisklus:
Armastuse tegelikku tähendust ei tohiks segamini ajada lihtsalt mõne sentimentaalse tundepuhanguga. Armastus on midagi palju sügavamat kui emotsionaalne sõnakõlks.

Ehk suudab kreeka keel selgitada selle sõna tähendust laiemalt. Kreekakeelses Uues Testamendis on armastuse kohta kasutatud kolme erinevat sõna: Eros on ilu väärtustav või romantiline armastus. Platoni kirjutistes on eros hinge igatsus jumaliku dimensiooni järgi. Teine sõna on philia - inimestevaheline armastus, intiimne kiindumus ja sõprussuhe. Me armastame neid, kes meile meeldivad ning me armastame, sest meid armastatakse.

Kolmas sõna on agape: mõistev ja loov, lunastav hea tahe kõigi inimeste suhtes. Ülevoolava armastusena, mis ei igatse midagi vastutasuks, on agape Jumala armastus, mis toimib inimsüdames. Sellel tasemel ei armasta me ligimesi mitte sellepärast, et nemad meid armastavad; ega ka sellepärast, et nende teguviisid meile meelepärasena näivad; või isegi mitte selle tõttu, et neis on mingi jumalik säde. Me armastame igat inimest, sest Jumal armastab neid.

Sellel tasandil armastame me inimest, kes teeb kurja, kuid vihkame kurja, mida ta teeb. Nüüd me mõistame, mida Jeesus mõtles, kui Ta ütles: "Armastage oma vaenlasi!" Me peaksime olema õnnelikud, et Ta ei öelnud: “Teile peavad meeldima teie vaenlased!”

On peaaegu võimatu, et kõik inimesed meile meeldiksid. "Meeldimine" on sentimentaalne ja kiindumuslik sõna. Kuidas saab meile meeldida inimene, kelle pühendunud eesmärk on meid purustada ja asetada loendamatul hulgal komistuskive meie teele? Kuidas saab meile meeldida inimene, kes ähvardab meie lapsi ja pommitab meie kodusid? See on võimatu!

Kuid Jeesus teadis, et armastus on suurem kui meeldivus. Kui Jeesus palub meil armastada oma vaenlasi, siis ei mõtle ta erose-või philia-armastust, vaid agape-armastust: mõistvat ja loovat, lunastavat head tahet kõigi inimeste suhtes. Ainult seda teed järgides ja selle armastusega vastates suudame olla Jumala, oma Taevase Isa lapsed!

Palve:
Taevane Isa, ma tulen praegu Sinu juurde ja palun, et Sa täidaksid mind oma elava armastusega kõigi inimeste vastu, hoolimata nende rassist, religioonist või erinevustest, mis teevad nad minu jaoks liiga kaugeteks, et neid aktsepteerida (Rm 13:8). Nad on kõik Sinu looming ja Sa igatsed kõikide päästet. Ma palvetan, et Sa annaksid oma tahte kohaselt mulle tarkust nendega suhtlemisel (Rm 13:10). Lase mul näidata tõelist kristluse palet, suheldes inimestega, kes tunduvad minust erinevad (3 Ms 19:18). Näita mulle Sinu eesmärki, miks nad on asetatud minu teekonnale ja millist teenimist igaüks neist vajab. Jumal, ma palun, et Sa aitaksid mul osutada kõigile inimestele tingimusteta armastust, mida Sina minule oled alati osutanud ja et see võiks avada ukse jagamaks Sinu täiusliku päästeplaani Jeesuse Kristuse, meie Issanda ja Päästja läbi (Jk 2:8). Aamen!

Tõlgitud veebilehelt: http://www.azusanow2016.com/article/day-17-meaning-love

No comments:

Post a Comment